Jakie herbaty z Sir Lanki są najpopularniejsze?

Herbata to nie tylko jeden z najpopularniejszych napojów, ale jest to także filozofia życia. Napój ten towarzyszy człowiekowi od wieków. Herbata to sposób nawiązywania relacji przez człowieka. W niektórych krajach picie herbaty związane jest z rytuałem, do którego przystępuje z wielką dokładnością, a także dba o każdy szczegół całej procedury jej spożywania. Wśród najpopularniejszych herbat znajdują się te pochodzące z Sri Lanki. Należą one do jednych z najlepszych i najbardziej cenionych herbat na świecie. Co można zatem powiedzieć o Sri Lance?

Sri Lanka i początki uprawy herbaty

Jest to państwo zlokalizowane na terenie wyspy Cejlon na Oceanie Indyjskim. Słynie ono z bardzo wysokiej jakości herbaty, jednakże w liczącej 4500 lat historii tego cudownego napoju, herbata obecna jest tam całkiem niedawno. Uprawa herbaty na terenie Cejlonu pojawiła się po wielu niepowodzeniach związanych z uprawą innych roślin.

Przed uzyskaniem niepodległości kraju w 1948 roku, brytyjscy plantatorzy doszli do wniosku, iż wysokie wzgórza są idealne do uprawy kawy.

Jednakże powierzchnie uprawy zostały zniszczone na skutek uaktywnienia się grzyba Hemileia vastatrix. W związku z tym farmerzy przerzucili się na uprawę chinowca, który nie przetrzymał konkurencji Holendrów z Malezji. Ostatecznie więc plantatorzy zdecydowali się na uprawę herbaty, która po pewnym czasie zaczęła przynosić zyski. I to był początek wspaniałej historii cejlońskiej herbaty. Współcześnie na Sri Lance herbata uprawiana jest na terenie siedmiu regionów: Uva, Dimbula, Kandy, Nuwara Eliya, Sabaragamuva, Ruhuna, a także Uda Pussellawa.

Obecnie wielkość upraw herbat na Sri Lance sprawia, że kraj ten znajduje się w czołówce światowych dostawców tego cudownego napoju.

Na doskonałą jakość herbat z Sri Lanki wpływa wspaniały morski klimat, ukształtowanie terenu (od obszarów nizinnych po tereny górskie), a także wieloletnia tradycja. Najpopularniejsze herbaty tam uprawiane to herbaty czarne oraz herbaty zielone. Prym wiodą tutaj jednak herbaty czarne, które są tańsze od herbat wytwarzanych w sąsiednich Indiach, a zdecydowanie nie ustępują im pod względem jakości. Sri Lanka to także teren, w którym uprawiane są herbaty zielone. Są to przede wszystkim herbaty wielkoliściaste, ciasno skręcone, charakteryzujące się delikatnym smakiem, a także wspaniałym aromatem.

herbata zielona sri lanka

Cejlońska czarna herbata – produkcja 

Pierwszy krok produkcji cejlońskiej herbaty polega na zebraniu dwóch liści oraz jednego pączka, co przyczynia się do uzyskania najbardziej jakościowych rezultatów. Pojedynczy pracownik uzyskuje około 20 kg liści herbaty dziennie. Kolejny etap zmierzający do uzyskania wspanialej herbaty jest proces suszenia zebranych liści. W dalszej fazie następuje zwijanie oraz rolowanie wysuszonego surowca, co powoduje dostanie się tlenu do soku komórkowego. Liście zaczynają fermentować, co przyczynia się do powstania niesamowitego aromatu i smaku herbaty. Następnie przeprowadza się selekcje i odrzuca się surowiec gorszej jakości. Herbata zostaje poddana ocenie, a dalej umieszczana jest w odpowiednich opakowaniach, uniemożliwiających jej zawilgocenie.

Cejlońska czarna herbata – rodzaje

Czarne herbaty cejlońskie spotkać można pod różnymi postaciami. Bardzo często są to całe liście, które przypominają plecionkę, występują także w postaci rozgałęzionej, a także małych, rozdrobnionych liści mających barwę ciemnobrunatną albo też czerwone zabarwienie. Czarne herbaty cejlońskie wyróżniają się niezwykle mocnym smakiem, a ponadto bardzo głębokim aromatem. Takie herbaty najbardziej doceniane są przez naród brytyjski.

Herbaty cejlońskie charakteryzują się wysoką zawartością garbników. W zależności od rodzaju, czarna herbata cejlońska wyróżnia się wieloma różnymi cechami.

Bardzo popularną czarną herbatą z Sri Lanki jest Kenilworth, która wyróżnia się cierpkim smakiem. Inny popularny rodzaj tego napoju to OP high grown, która zapewnia osobie pijącej niezwykle subtelny aromat. Pewne rodzaje herbat mają właściwości orzeźwiające, inne natomiast są delikatniejsze w smaku. Najpopularniejszą w Polsce herbatą cejlońską jest darjeeling. Charakteryzuje się ona kwiatowym aromatem i jest bardzo doceniana przez prawdziwych koneserów tego cudownego napoju. Warto również zwrócić uwagę na rodzaj herbaty określany mianem assam, gdyż jest to herbata bardzo wysokiej jakości, a ponadto charakteryzuje się niezwykle aromatycznym smakiem. Napar uzyskany z takiej herbaty najczęściej posiada jasno albo ciemnoczerwony kolor.

Cejlońska herbata czarna – właściwości

Herbata produkowana na Cejlonie wykazuje szereg właściwości. Przyczynia się do poprawy stanu jamy ustnej, dzięki zawartości fluoru chroni przed próchnicą. Wpływa także na większe zdolności koncentracyjne. Ma także właściwości antyoksydacyjne, przez co skutecznie chroni prze nowotworami. Podkreślić należy jednak fakt, że napój ten ma w swoim składzie kofeinę. W związku z tym nadmiar może przyczynić się do nerwowości, a także ograniczać wchłanianie niektórych witamin i minerałów.