W jaki sposób należy dekorować stoły bankietowe?

Dobór elementów do dekoracji stołów zależy od wystroju sali i charakteru imprezy.

Okazjonalne dekoracje stołów polecają poradniki, albumy i czasopisma branżowe, ale
często są to dekoracje bardzo kosztowne, znacznie podnoszące koszt usługi.
Dekorując stół należy pamiętać o następujących zasadach:
– dekoracja musi harmonizować z obrusem i zastawą,
– im skromniejsza zastawa, tym bogatsza dekoracja i na odwrót,
– dekoracja nie powinna zastawiać dostępu do potraw,
– dekoracja powinna być niska, aby nie przeszkadzała w rozmowie gościom siedzącym
naprzeciw siebie.
Do dekoracji zawsze nadają się cięte kwiaty, lichtarze lub świeczniki z białymi lub
kolorowymi świecami, patery z dekoracyjnie ułożonymi owocami, proporczyki itp. Bardzo
modne i dekoracyjne są niskie kompozycje kwiatowe z pływającymi świecami. Świece powinny
być zapalone przed wejściem gości do sali bankietowej. Planując dekorację stołów należy
pamiętać o doborze właściwej kolorystyki i tworzeniu akcentów dekoracyjnych w kilku grupach.
Jeżeli przewidziana jest dekoracja stołu przy każdym nakryciu, musi być ona mała i trwała,
zwiędnięte kwiaty zamiast zdobić stół uczynią go brzydkim, nieestetycznym.

Rolę elementu dekoracyjnego, oprócz funkcji porządkowej mogą pełnić wykonane imienne
wizytówki. Wizytówki na przyjęcia oficjalne zawierać powinny: imię i nazwisko, tytuł naukowy
lub zawodowy, stanowisko służbowe. Do prawidłowego umieszczenia wizytówek na
właściwych miejscach przy stole konieczna jest lista gości, na której zaznaczone są wymagania
dotyczące rozsadzenia gości.

Gdzie należy postawić menu dla gości?

Karty menu można wykonać na sztywnych kartonikach, czerpanym papierze, pergaminie
(który zwija się w rulon i przewiązuje wstążeczką), a nawet na szkle. Karta menu powinna
zawierać informację o okoliczności przyjęcia, datę i miejsce przyjęcia oraz nazwy potraw
w kolejności ich podawania. Spis alkoholi i napojów bezalkoholowych umieszcza się pod listą
potraw. Jeżeli karta menu jest składana to, wykaz potraw umieszcza się po prawej stronie,
a alkoholi i napojów na lewej stronie karty. Nie przygotowuje się kart menu na przyjęcie, które
ogranicza się do 3-4 dań. Karty menu są nieodzownym elementem dobrze przygotowanego
stołu, dlatego muszą mieć ładną szatę graficzną. Jeżeli jedna karta przeznaczona jest dla dwóch
osób ustawia się ją między zestawami nakryć, a po imprezie mogą być zabrane przez gości na
pamiątkę, co pomaga odświeżyć wspomnienia związane z przyjęciem.
W praktyce stosuje się różne sposoby rozmieszczania wizytówek (ważne jest, aby były
widoczne i czytelne dla gości) i kart menu. Wybierając sposób ich umieszczenia należy kierować
się zasadą takiego położenia lub postawienia aby:
– nie wprowadzały nieładu na stole,
– można je było z łatwością odczytać (dotyczy wizytówek),
– biorąc kartę menu nie przesunąć albo przewrócić zastawy.

 

Nakrywanie stołów bankietowych
Ekspert proponuje kłaść wizytówki na kieliszku do wina, na złożonej serwetce lub na
ozdobnej podstawce z prawej strony nakrycia. Podobnie jest z kartami menu, które kładzie się
obok talerza podstawowego bliżej lewej strony nakrycia. Według Wielkiej Księgi Savoir-Vivre’u
wizytówki ustawia się za sztućcami do deseru, a karty menu powinny być tak zgięte, żeby
można je było ustawić pionowo za wizytówkami. Proponowane jest ustawianie
wizytówek z prawej strony nakrycia przed kieliszkami . Poniżej na rysunku 5 przedstawiono
ułożenie wizytówek ponad sztućcami do deseru, a kart menu ponad sztućcami leżącymi z lewej
strony nakrycia.

Ułożenie zastawy stołowej i udekorowanie stołu kończy etap przygotowania stołu na
przyjęcie w formie bankietu zasiadanego. Pozostaje jeszcze dostawienie krzeseł do stołu, przez
obrót na lewej tylnej nodze o 90o w lewą stronę i wyrównanie ich do linii prostej. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej w tym temacie zamów catering Verona, który pomoże ci we wszystkich opisywanych elementach.