Każdy jogurt, zarówno naturalny jak i owocowy, jest przede wszystkim produktem mlecznym, dostarcza zatem naszemu organizmowi dużą ilość białka i wapnia. Pod tym względem są nawet lepsze od mleka, gdyż 250 g jogurtu dostarcza większą ilość wapnia niż 250 g mleka.
Dzieje się tak za sprawą obecnych w jogurtach żywych kultur bakterii, które ułatwiają wchłanianie wapnia. Szczególnie zatem jogurty powinny jeść dzieci, które rosną i których kości nie są jeszcze w pełni ukształtowane i starsze osoby cierpiące na osteoporozę. Jogurt jest również bogatym źródłem witamin A i B, fosforu, potasu, cynku i jodu.
Jak wybrać dobry jogurt?
Wybierając jogurt owocowy, przyglądajmy się dobrze etykietom i sprawdzajmy skład produktu. Jogurt wzbogacony o owoce zawiera także substancje słodzące, żelatynę, substancje zagęszczające i inne dodatki poprawiające smak i zapach. Jeśli chcemy połączyć pyszny, orzeźwiający smak jogurtu owocowego ze zdrowiem, wybierajmy jogurty, które mają jak najmniej substancji chemicznych, „sztucznych”. Jednocześnie, jeśli chcemy wykorzystać wszystkie dobroczynne właściwości jogurtów (a jest ich bardzo dużo!), wybierajmy jogurty owocowe wzbogacone o żywe kultury bakterii jogurtowych lub jogurty owocowe probiotyczne.
Te pierwsze wspomagają przemianę materii, hamują rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach, oczyszczają organizm z toksyn i wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Jogurty owocowe probiotyczne posiadają jeszcze więcej zbawiennych dla naszego zdrowia właściwości. Przed kupnem jogurtu koniecznie sprawdźmy czy producent podał na opakowaniu, jakie dokładnie szczepy bakterii probiotycznych są zawarte w produkcie. Kupujmy te z bakteriami z rodzajów Lactobacillus, Streptococcus i Bifidobacterium.
Probiotyki pełnią wiele funkcji korzystnie wpływających na nasze zdrowie, m.in.przyczyniają się do zapobiegania nowotworowi jelita grubego, stymulują układ odpornościowy, obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi. Są szczególnie polecane osobom, które przeszły kurację antybiotykową, gdyż probiotyki w naturalny sposób odbudowują mikroflorę bakteryjną naszego organizmu.
Jogurty owocowe są bardziej kaloryczne od jogurtów naturalnych, ale osoby, które nie mają problemów z wagą ciała i te prowadzące aktywny tryb życia, uprawiające sport (a zatem potrzebujące więcej węglowodanów) bez żadnych wątpliwości mogą zajadać pyszne i zdrowe jogurty owocowe.
O tym, że jogurty naturalne mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, wie chyba każdy. Ale nie każdy jest świadomy, iż jogurt probiotyczny, coraz powszechniej występujący na półkach sklepowych, posiada inne i również bardzo cenne właściwości, pomagające zachować zdrowie.
Czym się różni jogurt probiotyczny od jogurtu naturalnego?
Mówiąc najogólniej, jogurt probiotyczny zawiera dodatkowe bakterie, zwane probiotykami, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Do najpowszechniej występujących szczepów probiotycznych należą bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Probiotyki pełnią wiele funkcji, wpływających na polepszenie stanu zdrowia człowieka.
Łagodzą objawy nietolerancji laktozy, które występują na skutek nieobecności w organizmie ludzkim enzymu odpowiedzialnego za rozkład laktozy. Niektóre probiotyki produkują ten enzym, więc dodaje się je do jogurtów dla osób ze słabą tolerancją laktozy. Probiotyki mają również właściwości zapobiegające powstawaniu nowotworów jelita grubego (bakterie gnilne i fekalne w jelicie grubym wytwarzają substancje rakotwórcze; regularne spożywanie jogurtów i kefirów hamuje rakotwórcze działanie tych bakterii). Są bezpośrednim producentem witaminy B, obniżają poziom “złego” cholesterolu we krwi.
Układ odpornościowy
Wpływają także na utrzymanie odpowiedniej kwasowości w jelitach, co przyczynia się do zahamowania rozwoju niekorzystnej mikroflory oraz do lepszego wchłaniania wapnia, żelaza i cynku. Znakomicie polepszają przemianę materii dzięki poprawieniu ruchów robaczkowych jelit. Pomagają w zwalczaniu wrzodów żołądkowych. Ponadto stymulują układ odpornościowy poprzez zdolność adhezji (przylegania) śluzówki jelita, co zmniejsza zdolność oddziaływania patogenów (czynników chorobotwórczych) na śluzówkę.
Jak widać z powyższego wyliczenia, probiotyki mają różnorodne, bardzo cenne dla naszego zdrowia właściwości. Warto więc zamiast zwykłego jogurtu owocowego czy naturalnego, spędzić chwilę dłużej przy półkach sklepowych i poszukać jogurtu probiotycznego. Szczególnie poleca się spożywanie tego jogurtu osobom, które przeszły kurację antybiotykową, gdyż probiotyki szybko odbudują naturalnie korzystną mikroflorę naszego organizmu. I odwrotnie – nie zaleca się spożywania jogurtów probiotycznych W CZASIE kuracji antybiotykowej, gdyż wtedy probiotyki osłabią działanie antybiotyków i terapia nie przyniesie skutków. Pamiętajmy, że jeżeli chcemy dobrze się odchudzić, dobrze jest skorzystać z pomocy diety pudełkowej – wówczas mamy pewność, że wszystkie spożywane przez nas kalorie będą zbilansowane.