Piece Rational – informacje o piecach gastronomicznych i ich serwisie

Piece Rational to rozwiązanie stworzone z myślą o kucharzach i wymagających użytkownikach, którzy cenią sobie nie tylko wyjątkowo wysoką wydajność i funkcjonalność pieców gastronomicznych, ale też łatwość ich obsługi i niezawodność podczas codziennej, wielogodzinnej pracy.

Działając w branży warto zadbać o to, by wykorzystywany sprzęt gwarantował jak najwyższy poziom sprawności i niezawodności. Szansę taką dają piece Rational. Co oferują i dlaczego, poza prawidłowym użytkowaniem, ważne jest dopilnowanie ich serwisu?

Piece Rational – doskonałe rozwiązanie dla gastronomii

Dostępne w ofercie Rational piece zostały przygotowane z uwzględnieniem potrzeb, wymagań i trybu pracy branży gastronomicznej. Pomimo prostej obsługi piece są wydajne i sprawne, co w przypadku intensywnej pracy na kuchni jest niezwykle ważne. Jako piece konwekcyjno-parowe, modele tworzone przez Rational dbają o najwyższą jakość potraw i szybkie przygotowanie dań z wykorzystaniem wielu tradycyjnych metod gotowania.

Kompaktowe jak na swoją funkcjonalność piece Rational SelfCookingCenter bez problemu poradzą sobie z duszeniem, gotowaniem, pieczeniem i blanszowaniem potraw. Wszystkie parametry urządzenia dobiera się do potrzeb użytkownika, dbając o to by piec był najbardziej praktycznym i wielofunkcyjnym rozwiązaniem w każdej większej kuchni.

Jako urządzenia z wbudowanym oprogramowaniem, piece Rational uczą się nawyków kucharzy i proponują najlepsze rozwiązania, co skraca czas przygotowywania potraw i usprawnia działanie całej kuchni. Dla potrzeb użytkowników, piece zostały stworzone w wersji elektrycznej i gazowej. Alternatywą dla nich będą piece Rational CombiMaster® Plus oferujące jeszcze wyższą precyzję regulacji temperatury, przepływu powietrza i wilgotności panującej w piecu podczas przygotowywania potraw. To nieco bardziej tradycyjne, ale jednocześnie równie funkcjonalne jak poprzednik piece konwekcyjno-parowe. W dobrze przygotowanej kuchni sprawdzą się doskonale gwarantując zawsze wysoką jakość potraw, bez względu na wybraną metodę gotowania.

piec konwekcyjno parowy rational

Zakres obsługi serwisu pieców Rational

Korzystając z serwisu partnerskiego dla pieców Rational zyskujesz nie tylko pewność, że sprzęt wykorzystywany w Twojej firmie otrzymuje najlepszą, fachową opiekę doświadczonych serwisantów i techników, ale też zachowujesz na dłużej wysoką sprawność swoich pieców. Do serwisu należy zgłaszać się nie tylko w momencie wystąpienia usterki powodującej przestój w działaniu pieca, ale okresowo, dopilnowując by wiele awarii zostało powstrzymanych zanim rozwiną się w poważny problem.

Wśród czynności wykonywanych podczas przeglądu serwisowego, piece Rational w Warszawie są sprawdzane pod kątem wytrzymałości i stanu elementów wykonawczych, wydajności działania, sprawności czujników i przepływomierzy, prawidłowości działania zaworów on/off, działania panelu sterującego, trwałości połączeń elektrycznych i zabezpieczeń termicznych i wielu innych. Serwis zajmuje się też odkamienianiem generatora pary i komory pieca oraz układu hydraulicznego i dysz natryskowych niezbędnych do prawidłowego działania pieca. Jeśli okresowe serwisowanie zostanie zaniedbane, gromadzący się kamień może prowadzić do poważnych usterek.

Serwis może sprawdzić też podczas przeglądu ewentualne błędy pojawiające się w panelu sterowania, przeanalizować sprawność oprogramowania, zweryfikować ewentualne błędy wewnętrzne urządzenia i przeprowadzić dodatkowe analizy szczelności instalacji gazowej, ciśnienia gazu, spalin czy parametrów pracy. Mając taki wgląd w działanie swojego pieca będziesz mieć pewność, że sprzęt w Twojej działalności gastronomicznej jest sprawny, niezawodny i gotowy na obsługę kolejnych klientów.

Pamiętając o regularnych serwisach obniżasz koszty eksploatacji urządzenia, zmniejszasz ryzyko wystąpienia awarii, a w efekcie oszczędzasz i pieniądze i czas. Warto o tym pamiętać.