Kawa towarzyszy nam w codziennym życiu i znaczna część osób nie jest w stanie wyobrazić sobie bez niej dnia. Aromatyczna i smaczna kawa dodaje energii i poprawia humor, stąd też coraz częściej korzystamy z oferty kawiarni. Warto jednak pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu idealnej kawy w domu.
Kawa parzona w domu może być równie smaczna, jak ta, którą dostaniemy w kawiarni. Nie potrzeba do tego również specjalnych umiejętności ani profesjonalnego sprzętu. Wystarczy zastosować się do kilku podstawowych zasad, dzięki którym możliwe jest przyrządzenie idealnej kawy w domowym zaciszu.
Dobrej jakości kawa – podstawa w kuchni każdego baristy
Prawdą jest, że bez dobrej gatunkowo kawy, nawet najlepszy sprzęt nie poprawi jej smaku. Istotne jest zatem, aby kupować kawę jedynie dobrą pod względem jakości, z idealnie wypalonymi ziarnami. Co najważniejsze – kawa powinna smakować, więc warto zdecydować się na swoją ulubioną. Świetnym sposobem na pozyskanie wyrazistego aromatu i smaku z ziaren, jest ich świeże zmielenie tuż przed parzeniem. Dobre gatunkowo kawy można kupić między innymi w sklepie internetowym KawyHerbaty.pl.
Akcesoria potrzebne do zaparzenia idealnej kawy
Do przyrządzenia aromatycznej kawy pomocne będą również akcesoria, które powinny znaleźć się w kuchni każdego baristy. Do mielenia kawy przyda się młynek, najlepiej elektryczny, dzięki czemu kawa zawsze będzie niezwykle świeża. Kawa traci swój aromat już kilka minut po zmieleniu, stąd na przykład smak kupowanej mielonej kawy będzie się różnił. Wybór młynka również nie jest trudny – warto jednak postawić na urządzenie z kilkoma stopniami zmielenia kawy.
Innym akcesorium potrzebnym do przyrządzenia kawy w domowym zaciszu, będzie spieniacz do mleka. To małe urządzenie przyda się bariście, który uwielbia pić kawę z mlekiem w różnych wariantach. Najwygodniejsze są spieniacze elektryczne – nie tylko przyspieszają proces spieniania, ale także robią to dokładniej.
Kawiarka, aeropress czy ekspres do kawy – co wybrać?
Kawę w domu można zaparzyć na kilka sposobów i wcale nie są do tego potrzebne specjalistyczne ekspresy do kawy. Najpopularniejszą metodą parzenia kawy jest kawiarka, która w naszych domach pojawia się od bardzo wielu lat. Napar z niej jest niezwykle aromatyczny i intensywny, a sam proces parzenia – banalnie prosty. Wystarczy wlać wodę do dolnego pojemnika, na sitko nasypać świeżo zmielonej kawy, zakręcić i postawić na kuchenkę. Ciśnienie wypchnie wodę ze spodu naczynia ku górze.
Coraz częściej w domowym zaciszu korzysta się z aeropressu, zwłaszcza z parzenia kawy metodą tradycyjną. Wszystko, co jest potrzebne do aeropressu to tłoczek z cylindrem, sitko i filtry, mieszadełko z lejkiem oraz miarka. Sam proces parzenia nie jest skomplikowany – filtry przelewamy wodą, a cylinder umieszczamy na naczyniu, do którego będziemy tłoczyć kawę. Cylinder zakręcamy plastikowym sitkiem, wsypujemy zmieloną kawę i wlewamy do niego 50 ml wody. Po kilkunastu sekundach dolewamy resztę wody, czekamy dwie minuty i dociskamy tłok.
Ekspresy do kawy to natomiast spora inwestycja i w zależności od preferencji można wybierać pomiędzy ekspresami ciśnieniowymi, kolbowymi i przelewowymi. Kawa parzona w ten sposób będzie mocniejsza, ale również inna w smaku.
Idealna kawa w domowym zaciszu – czy to możliwe?
Współcześnie nie trzeba chodzić do kawiarni, aby skosztować przepysznej kawy – można ją zaparzyć w domu. Wystarczy posiadać chociaż jedno urządzenie pomocne w całym procesie, a także świetną gatunkowo kawę.