Oryginalny smak dań azjatyckich w domowej kuchni – jak go osiągnąć?

Dania kuchni orientalnej cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Widać to między innymi po ilości restauracji z kuchnią orientalną, których stale przybywa, ale nie tylko. Polacy coraz chętniej przygotowują dania orientalne w domowej kuchni. Jak jednak sprawić, aby miało one naprawdę oryginalny smak? Sprawdź, jak stworzyć naprawdę ciekawe dania azjatyckie samodzielnie w swojej kuchni i na co zwracać największą uwagę, aby uzyskać idealny smak, konsystencję oraz aromat. 

Trzymaj się kolejności, proporcji i metod obrabiania składników zawartych w przepisie

Każda kuchnia regionalna rządzi się swoimi prawami. Tradycyjne gotowanie orientalne oparte jest na bardzo starannych technikach oraz na odpowiednio dobranych proporcjach i połączeniach słodkiego, słonego i pikantnego. Dania z kuchni orientalnej często są bardziej złożone niż na przykład te z kuchni włoskiej, jednak nadal w kwestii przygotowania często bazują na prostocie. Główną rolę odgrywają przyprawy, przede wszystkim orientalne zioła, takie jak kolendra czy tajska bazylia oraz sosy: sojowy, rybny, teriyaki i wiele innych, a także pasty, między innymi chilli i curry. Trzymanie się proporcji w kuchni wietnamskiej, koreańskiej, indyjskiej lub japońskiej czy chińskiej jest niezwykle ważne. Podobnie wygląda kwestia z kolejnością dodawania składników do woka lub innego naczynia: należy trzymać się wskazówek w przepisie, aby stopniowo uzyskiwać odpowiednie aromaty.

W kuchni orientalnej bardzo ważna jest odpowiednia obróbka poszczególnych składników. Warto dbać o detale i przestrzegać przepisów w zakresie drobnego siekania czy blendowania produktów. Te kwestie mogą wydawać się mało znaczące, jednak sposób obróbki ziół i innych składników ma ogromny wpływ na to, jak szybko i w jakim stopniu uwolnią one swój aromat i tym samym nadadzą daniom z kuchni orientalnej odpowiedni smak. Nie warto więc improwizować czy ułatwiać sobie zadania. Droga na skróty niestety może okazać się zgubna dla smaku i aromatu potraw z kuchni orientalnej.

makaron chiński i chińskie dania

Pamiętaj o orientalnych składnikach i narzędziach wysokiej jakości

Podstawą każdego dania z kuchni tajskiej, wietnamskiej, japońskiej czy indyjskiej oraz innych potraw orientalnych są składniki. Posiłki spożywane w krajach azjatyckich są niezwykle aromatycznie i zachwycają ciekawą grą smaku. Aby ją osiągnąć nie wystarczy trzymać się przepisu, ale także trzeba mieć odpowiednie składniki do przygotowania orientalnego dania we własnej kuchni. W ich poszukiwaniu warto sprawdzić sklepy online z produktami orientalnymi do gotowania. Są one sprowadzane z dalekich zakątków Azji oraz produkowane przez renomowane firmy, które doskonale znają się na kuchni orientalnej. Dzięki temu można z łatwością przygotować naprawdę wykwintne dania z kuchni chińskiej, koreańskiej, indyjskiej czy wietnamskiej, które zachowają swój oryginalny smak.

W internetowych sklepach orientalnych dostępne są przyprawy, różne rodzaje mąk, wodorosty, gotowe pasty, napoje, sosy i różne odmiany ryżu, octu czy grzybów chińskich. Poza orientalnymi składnikami spożywczymi można tam kupić także przyrządy kuchenne wykorzystywane przez profesjonalnych kucharzy specjalizujących się w kuchni orientalnej. Wśród nich można znaleźć produkty do sushi jak np. maty do zwijania , specjalne sitka do gotowania na parze, patelnie typu wok oraz profesjonalne noże, pałeczki, moździerze i wiele, wiele innych akcesoriów kuchennych, które na pewno przydadzą Ci się podczas gotowania dań z kuchni orientalnej.