Witamina C od zawsze uważana była za jedną z witamin zdolnych znacząco poprawić odporność całego organizmu. Kwas L-askorbinowy potocznie nazywany witaminą C bierze udział w wielu procesach metabolicznych, uczestnicząc m.in. w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów czy syntezie hemoglobiny i niektórych hormonów. Witamina C jest ważna dla tworzenia tkanki łącznej, syntezy kolagenu, ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami czy naturalnego obniżania ciśnienia krwi. Jakie jeszcze role odgrywa w organizmie i co warto wiedzieć o zbawiennym wpływie witaminy C na organizm?
Nie tylko odporność – ważne role witaminy C w organizmie
Organizm ludzki nie wytwarza naturalnie witaminy C, dlatego człowiek sam musi zadbać o dostarczenie jej w odpowiednich ilościach wraz z pożywieniem. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi od 40-50 mg u dzieci, do 90 mg u mężczyzn, przy czym witamina C która naturalnie rozpuszcza się w wodzie może być przyjmowana także w znacznie większych ilościach w celu wzmocnienia układu odpornościowego czy w przypadkach zwiększonego zapotrzebowania organizmu na kwas L-askorbinowy.
Dlaczego warto przyjmować witaminę C w posiłkach i suplementach?
- Witamina C uczestniczy w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz syntezie hemoglobiny, erytrocytów i niektórych hormonów,
- odgrywa ważną rolę w procesie powstawania tkanki łącznej,
- stymuluje syntezę kolagenu, przyspieszając gojenie się ran i złamań,
- jest przeciwutleniaczem, a więc chroni organizm przed wolnymi rodnikami,
- obniża ciśnienie krwi oraz reguluje stężenie glukozy we krwi,
- wpływa na przemianę cholesterolu, obniżając poziom złego cholesterolu i podwyższając poziom dobrego,
- hamuje odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych,
- obniża ryzyko chorób serca i miażdżycy,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru,
- poprawia pracę układu trawiennego i zapobiega nowotworom, zwłaszcza jelita grubego, żołądka i przełyku,
- łagodzi reakcje alergiczne i zwiększa przyswajanie żelaza, zapobiegając niedokrwistości,
- wspomaga układ odpornościowy, uszczelniając naczynia krwionośne i łagodząc przebieg chorób, stanów zapalnych i infekcji.
O ile witamina C, która jest naturalnie rozpuszczalna w wodzie i trudna do przedawkowania może być przyjmowana w ilościach większych niż naturalne zapotrzebowanie organizmu, warto uważać by nie doprowadzić do jej niedoborów. Wśród objawów niedoboru witaminy C pojawia się nie tylko ogólne osłabienie organizmu i spadek odporności, ale też bóle reumatyczne, brak apetytu, senność, czy krwawienie dziąseł. Witaminę C, o ile to możliwe, warto dostarczać do organizmu w formie naturalnej, wraz z posiłkami wzbogaconymi czarną porzeczką, czerwoną papryką, dziką różą, żurawiną czy innymi owocami i warzywami bogatymi w naturalny kwas l-askorbinowy. Preparaty dostępne w aptece w postaci leków i suplementów są jednak dobrym sposobem na to, by szybko uzupełnić niedobory witaminy i poprawić zdrowie organizmu przy infekcjach, chorobach czy obniżonej odporności.
Witamina C w tymoterapii
Tymoterapia jest metodą leczenia stosującą wyciąg z grasicy, zalecaną przede wszystkim jako metoda poprawy odporności. Grasica to naturalny gruczoł wydzielający hormony odgrywające ważną rolę w budowaniu odpowiedzi immunologicznej organizmu, a więc niezbędny do budowania silnego układu odpornościowego. Niestety, z wiekiem funkcjonalność grasicy zanika, narażając człowieka na liczniejsze infekcje wirusowe, bakteryjne czy grzybicze. Zastosowanie w leczeniu oraz wzmocnieniu odporności wyciągu z grasicy z witaminą C odpowiedzialną za wzmacnianie naczyń krwionośnych i poprawę sprawności układu odpornościowego organizmu może przynosić naprawdę dobre rezultaty.