Czy warto korzystać z opakowań gastronomicznych?

Jednorazowe opakowania gastronomiczne są niezbędnymi akcesoriami w punktach handlowych i gastronomicznych, ale również przedsiębiorstwach spożywczych i przemysłowych. Zadaniem opakowań jest przede wszystkim przechowanie produktu, utrzymanie jego estetycznego wyglądu, walorów smakowych, temperatury oraz przedłużenie czasu spożycia. Warto korzystać z opakowań gastronomicznych ze względu na ich funkcjonalność, estetykę i niską cenę.

Opakowania gastronomiczne – do czego się przydają?

Opakowania gastronomiczne produkowane są z różnych materiałów, od najczęściej używanego plastiku, aluminium, styropianu po ekologiczny papier, trzcinę cukrową, liście palmowe i drewno. Produkuje się je w różnych wielkościach i kształtach, dzięki czemu dopasowuje się je do wielkości potrawy. Sprawdzają się w przewożeniu dań stałych i płynnych oraz napojów. Stosując opakowania gastronomiczne oszczędzamy wodę i energię. Poza tym jest to bezpieczny, szczególnie w miejscach pracy, sposób serwowania dań. Opakowania styropianowe utrzymują stosunkowo długo temperaturę potraw, są łatwe w utylizacji i tanie, dlatego znajdują powszechne zastosowanie. Ekologiczne opakowania są całkowicie biodegradowalne, dzięki czemu stanowią jedną z form ochrony środowiska.

Największą popularnością cieszą się opakowania na przekąski fingerfood, kubki na przekąski, boxy i kartonowe dostosowane do wielkości potrawy, zapewniające jednocześnie komfort jedzenia. Rynek opakowań gastronomicznych jest bardzo szeroki.

Ekologiczne opakowania jednorazowe gastronomiczne

Warto skierować swoje zainteresowanie na ekologiczne opakowania gastronomiczne, które zastąpią z powodzeniem tradycyjnie używany plastik Talerz Eco brown został wyprodukowany z makulatury, nie jest powlekany. Kolejnym produktem jest Eko kubek na zupę z trzciny cukrowej, która jest trawą corocznie odnawialną. Do niej można dopasować Eko Pokrywkę z trzciny cukrowej. Kubek sprawdzi się w cateringu, na imprezach plenerowych i piknikach. Jest sztywny, całkowicie biodegradowalny, odporny na wilgoć i temperaturę oraz neutralny smakowo.

W ofercie jest także Eko Miseczka w różnych wielkościach. Z trzciny cukrowej produkuje się również talerzyki o różnych kształtach, na przykład miskę na zupę- flaczarkę. Naczynia z trzciny cukrowej wyprodukowane zostały na bazie wysuszonych włókien trzciny cukrowej, którą pozyskuje się dzięki wyciskaniu soku z łodyg tej rośliny. Uzyskana w ten sposób pulpa jest materiałem do produkcji misek, talerzy, tacek. Trzcina cukrowa może być idealną alternatywą dla plastiku.

Natomiast Eko Talerze kwadratowe, okrągłe i prostokątne z liści palmowych wytwarzane są z opadłych liści palmy, które są suszone, czyszczone i prasowane. Nie posiadają żadnych dodatków chemicznych, mają atrakcyjny wygląd. Są odporne na wysokie temperatury, wodoodporne, a także można je zamrażać. Z utylizacją nie ma żadnych problemów, ponieważ można je kompostować. Plaster z liści palmowych nadaje się do serwowania przekąsek, także na grilla, pikniki i spotkania na świeżym powietrzu.

opakowania gastronomiczne plastikowe

Plastikowe opakowania gastronomiczne

Plastikowe opakowania gastronomiczne są niezwykle popularne w gastronomii. Pojemniki na przekąski Fingerfood, podobnie jak kubki przeznaczone są zarówno do potraw zimnych, jak i gorących. Są niezwykle estetyczne, wykonane z przezroczystego plastiku. Tacka cateringowa idealnie sprawdzi się do różnego rodzaju przekąsek, podobnie jak patera, czy różnego kształtu i wielkości kieliszki, łyżki, miseczki, pojemniki, wanny.

Na bankietach przydadzą się także wykałaczki, patyczki, za pomocą których można w estetyczny i oryginalny sposób podawać przekąski. Natomiast foremki aluminiowe w przeróżnych wielkościach i kształtach służą głównie do pakowania dań na wynos, takich jak: ciasta, pasztety, dania mięsne. Pojemniki ze styropianu sprawdzą się w restauracji i cateringu do pakowania dań zarówno zimnych jak i gorących, takich jak: zupy, makarony, kebaby, dania gotowe. Dzięki właściwościom izolacyjnym styropianu dania zachowują na długo odpowiednią temperaturę.