Co możemy pakować za pomocą pakowarki próżniowej?

Co to jest pakowanie próżniowe?

Metod pakowania towarów jest naprawdę wiele. Znają je pewnie wszyscy, którzy choć przez chwilę pracowali w branży spożywczej, chemicznej czy tekstylnej. To czy dany produkt długo będzie przydatny, a jego trwałość nie zostanie w żaden sposób narażona, zależy właśnie od formy jego spakowania.

Popularną i najnowocześniejszą, a zarazem najskuteczniejszą techniką jest tu pakowanie próżniowe. Dzięki pozbyciu się tlenu z torebki czy folii, większość produktów nie tylko zmniejsza swoją objętość, ale również dłużej zachowuje świeżość i przydatność.

Przyjrzyjmy się zatem dokładnie poszczególnym zaletom pakowania próżniowego…

Jakie są zalety pakowania próżniowego?

Do zalet pakowania próżniowego zaliczyć można przede wszystkim wydłużoną trwałość danego produktu. Ma to znaczenie szczególnie w branży spożywczej, gdzie jedzenie z czasem po prostu się psuje. Dzieje się tak ze względu na powietrze, a także żyjące w nim drobnoustroje i bakterie oraz wodę, która obecna w pożywieniu daje idealne warunki do rozwoju wyżej wymienionych „szkodników”. W sytuacji, gdy jedzenie pozostawimy zatem w formie otwartej, z czasem dojdzie do zatracenia jego walorów smakowych i wizualnych. W groźniejszych okolicznościach, namnażanie się bakterii powoduje, że jedzenie może stać się trujące. Próżniowe pakowanie właśnie temu zapobiega. W procesie takowego pakowania dochodzi bowiem do wyssania całego powietrza razem ze wszystkimi obecnymi w nim drobnoustrojami.

maszyna-do-pakowania-próżniowego

Kolejną zaletą pakowania próżniowego jest też jego wszechstronność. Co to oznacza? Mianowicie to, że tego typu rozwiązania są przydatne w wielu różnych branżach. Swe zastosowanie znajdują bowiem zarówno w przemyśle chemicznym, jak i spożywczym czy sprzętów elektronicznych. Do najczęściej pakowanych w ten sposób produktów zaliczyć można również materiały tekstylne i niektóre płyny. W ofercie wielu sklepów znajdują się zresztą próżniowe opakowania do użytku domowego. To sprawia, że nowoczesne rozwiązania są tak naprawdę na wyciągnięcie ręki.

Ostatnią, choć równie ważną co poprzednie zaletą pakowania próżniowego jest ograniczenie objętości danych towarów. Dzięki metodzie próżniowej, pakowane w ten sposób produkty zajmują o wiele mniej miejsca. Grube i wytrzymałe, a jednocześnie elastyczne materiały z których robi się wspomniane torebki sprawiają, że po wypompowaniu powietrza tworzywo szczelnie przylega do danego towaru. Ta zaleta jest szczególnie istotna podczas transportu i magazynowania. Dzięki niej wykorzystywać można maksymalne pojemności zarówno pojazdów, jak i hal.

Co możemy pakować za pomocą pakowarki próżniowej?

Lista produktów, które pakować możemy za pomocą pakowarki próżniowej jest naprawdę długa! Rozpocząć ją jednak należy od produktów żywnościowych. To właśnie w branży spożywczej najczęściej wykorzystuje się bowiem podobne rozwiązania. Pewnie wszyscy kojarzymy zresztą widok mięs zapakowanych w ten sposób, których okres przydatności jest o wiele dłuższy, niż bywa to w klasycznej formie.

To, że pakowanie próżniowe najczęściej stosowane jest przy pakowaniu żywności, nie oznacza jednak, że nie cieszy się popularnością też w innych branżach, na przykład chemicznej czy tekstylnej. Urządzenia pakujące marki HENKELMAN dostępne na stronie pakowarki-henkelman.pl są na tyle czułe, że w bardzo delikatny sposób potrafią zapakować również inne, drobne, niekiedy cenne przedmioty – typu zegarki, pliki pieniędzy, biżuterię czy elementy elektryczne.

Taka możliwość sprawia zatem, że hermetyczne opakowania zdają egzamin w wielu branżach, nie tylko dla nich najpopularniejszej, spożywczej. Jeśli produkujemy cokolwiek, co chcielibyśmy w sposób trwały i szczelny zapakować, maszyny na wspomnianej stronie dostosowywane są do wymogów klienta. Każdy więc ma szansę znaleźć tam coś dla siebie.